Australia reduce la cinci luni, în loc de șase, intervalul de administrare recomandat pentru administrarea dozei de rapel a vaccinului împotriva COVID-10, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron.
Autorităţile sanitare din Australia au decis să scurteze timpul de la administrarea celei de-a doua doze până la doza booster a vaccinului împotriva -COVID-19, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de infecția cu varianta Omicron. Înaintea anunțării deciziei, Australia, ca, de altfel, majoritarea statelor, spunea că orice persoană de peste 18 ani poate face doza booster la șase luni după a doua doză de vaccin.
Măsura a fost anunțată luând în calcul creșterea numărului de cazuri de variantă Omicron, astfel că ministrul Sănătății, Greg Hunt, a declarat că intervalul de timp va fi redus la cinci luni după a doua doză.
„O doză de rapel la cinci sau mai multe luni de la a doua doză va asigura că protecția și mai puternică și mai durabilă și ar trebui să ajute la prevenirea răspândirii virusului”, a transmis Greg Hunt, citat de Reuters. „Datele din Israel arată că dozele booster reduc rata de infecție la grupurile de vârstă eligibile, formele grave la cei cu vârsta de peste 40 de ani și decesele la cei cu vârsta de peste 60 de ani”, arată sursa citată.
Australia va folosi ambele vaccinuri de la Pfizer și Moderna în programul său de rapel. Australia este una dintre țările cu cele mai mari rate de vaccinare, respectiv cu aproximativ 90% dintre persoanele de peste 16 ani cu schema completă.
În ciuda acestui fapt, Australia a raportat duminică 1.556 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, aproape de numărul maxim din ultimele șase săptămâni, anunțat în ziua precedentă.
De la debutul pandemiei, Australia, cu o populație de aproape 25,5 milioane de persoane, a înregistrat aproximativ 229.000 de cazuri de infecții cu COVID-19, cu mult sub bilanțul altor națiuni, și 2.100 de decese, relatează Reuters.
În România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis, în octombrie, instrucțiunea privind administrarea dozei suplimentare (doza 3) și dozei de rapel (booster) pentru vaccinurile împotriva COVID- 19. Astfel, schema de vaccinare completă pentru vaccinurile pe bază de ARNm, Comirnaty și Spikevax, constă în administrarea a 2 doze, conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Până sâmbătă, 11 decembrie, peste 1,7 milioane de români aveau doza de rapel făcută.
Astfel, EMA a autorizat:
Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale:
➢ persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație);
➢ persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).